Geopark Odsherred

Välkommen till Geopark Odsherred!
Är du nyfiken och vill veta mer om Geopark Odsherred och vad du kan uppleva här?
Här på sidan så får du en kort presentation där vi presenterar Danmarks första geopark som nu också är UNESCO Global Geopark Odsherred. Du kommer att få läsa om landskapets historia, kulturhistorien, konsten och råvarorna – allt som gör Odsherred till något utöver det vanliga.
För att lära känna området kan du låta dig guidas runt med hjälp av en app med en så kallad augmented reality och hänga med på en fantastisk resa tillbaka till istiden. Med små temafilmer med 360 graders view och time-lapse fotografier får du en virtuell inblick i vad det är du kan få se när du besöker Geopark Odsherred. Förhoppningsvis kommer du också att bli sugen på att uppleva det i verkligenheten.
Under hela året finns det möjlighet att hänga med på guidade turer och delta i en rad olika aktiviteter. Du kan också välja att uppleva Odsherred på egen hand, tillsammans med familj eller vänner.
Geopark Festival 2016 äger rum den 28-31juli, detta innebär tre upplevelserika dagar fulla med event, arrangemang och fri tillgång till geoparken. Läs mer här.
Ju mer du känner till om området desto rikare blir dina upplevelser i Geopark Odsherred. Du kan börja din resa redan här på sidan. Ha det så roligt!

Landskap
Landskapet i Geopark Odsherred är böljande och kuperat och inramas av en 160 km lång kustlinje. Här möts du av en rik och vacker natur och hit är det många som reser för att återhämta sig, antingen som sommargäst i ett sommarhus eller som besökande turist.
Landskapet, jorden och klimatet har en avgörande betydelse för växt- och djurlivet och har skapat förutsättningar även för människan och vår utveckling. Här kan du lära dig mer om det spännande landskapet som ständigt är i centrum på Geopark Odsherred.
Upptäck Geopark Odsherreds landskap som påverkats och utvecklats av is, vatten, vind och människor. En lång och spännande utveckling som pågår än idag och som kommer att fortsätta in i framtiden.

Kulturhistoria
Bronsåldersikonen ”Solvagnen” hittades i Trundholm Mose och är den mest unika ikonen för Geopark Odsherreds rika kulturhistoria.
I landskapet kan du se spår från tidsåldrar som stenåldern och bronsåldern i form av stenmonument och gravhögar. De största och mest prominent belägna gravhögarna bidrar dessutom till att definiera landskapets konturer. Geopark Odsherreds högsta punkt hittar man uppe på den 8 meter höga bronsåldershögen Vejrhøj.
Medeltiden representeras med tillexempel Fårevejle kyrka och Dragsholm Slott. På senare tid har den moderna människans brukat jorden och skapat en indämning av Lammerfjorden, byggt upp städer och byar, byggt vägar och sommarhusområden, något som har påverkat hur landskapet ser ut idag.

Konst
I Geopark Odsherred finns en rik tradition av landskapsmåleri. Danmarks fjärde konstnärskoloni efter Skagen-, Fynbo- och Bornholmmålarna är Odsherredsmålarna som ofta skildrar Vejrhøjbuens böljande vidder i sina konstverk.
Målningar av Karl Bovin (1907-1985) och de övriga Odsherredmålarna kan upplevas på Odsherreds konstmuseum. Samlingen rymmer motiv från Odsherred, av flera konstnärer, exempelvis Sigurd Swane. Swane-familjens konstnärshem, Målargården, hör också till museet.
Vill du möta nutidens konstnärer och konsthantverkare så bör du vara med på Konstdagen som äger rum under pingsten med massor av konst, konstnärer och gallerier.

Råvaror
Lantbruket är mycket närvarande i Geopark Odsherreds landskap där odlade fält och betesmarker sträcker sig så långt ögat kan nå.
Markens kvalitet och den friska havsluften gör att råvaror från Geopark Odsherred är särskilt välsmakande. Här finns frigående nötkreatur och grisar samt odlingar med grönsaker, i skogsmarken och längs stränderna kan du finna vilda örter och svampar om du är här under rätt säsong.
Råvarorna från Geopark Odsherred säljs i lokala gårdsbutiker och finns på menyerna hos flera lokala restauranger och även på den världskända restaurangen Noma i Köpenhamn. På höstlovet är det särskilt fokus på de goda råvarorna under temaveckan: ”Smaka på Geopark Odsherred”.

Share this page

Feriepartner Odsherred

De goda stränder

Dragsholms Slott i Odsherred

Dragsholms Slott är ett toppmodernt hotell med restauranger i världsklass, Dragsholm Slottskokken har i 2017 modtaget en Michelin stjärna* 

Odsherred Brandmuseum

Odsherred ZOO Rescue