VisitNordsjælland
Mørk cykel set bagfra

Regler, tips och trix till cykelturen

Det är flera saker man skall vara uppmärksam på när man reser runt på cykel.

I Danmark har vi en cykelkultur som få andra kan skryta med - våra storstäder är små, terrängen platt och landskapet är vackert. 12.000 km cykelleder tvärs över landet garanterar en oförglömlig och fulländad cykelsemester i Danmark.

 

Regler

Utrustning - Skall du ut på vägarna så skall din cykel ha ringklocka, en vit reflex som är synlig framifrån, gula reflexer på pedalerna, en gul reflex på varje hjuls ekrar (eller vita reflekterande däck- och fälgar) samt en röd reflex som pekar bakåt. Efter mörkrets infall krävs en vit eller gulaktigt lysande framlykta och en röd baklykta på cykeln.
 

En tvåhjulig cykelanhängare skall ha två vita reflexer framtill, två röda bak samt två gula, en på varje sida. Efter mörkrets infall skall cykelanhängaren ha röd baklykta på mitten eller i bakre vänstra hörnet.

 

Transport av barn på cykel

Är du över 15 år får du ha upp till två barn på under 8 år på din cykel. I cykelanhängare som är gjorda specifikt till barn, får du transportera upp till två barn oavsett ålder. Oavsett om barnen sitter fram, bak, eller i cykelanhängare, skall de alltid vara fastspända. En så kallad halvcykel, dvs. en halv barncykel som spänns fast på en vuxencykel, får användas efter samma regler som en cykelanhängare.

 

Cykelhjälm

Det finns ingen lag om användande av cykelhjälm (2015). Vi rekommenderar dock starkt att cyklister skyddar sina huvuden med en hjälm. Här kan du läsa mera om lagar och regler för cyklister.

 

Hitta runt

Stretande upp ur landskapet ser man ofta de danska kyrktornen och de fungerar som praktiska vägvisare att orientera sig efter om man inte har GPS (eller täckning) och inte kan hitta runt med sin karta. Vid kyrkor finns ofta vattenkranar och toaletter man kan använda. Använd evt. vår Google karta, den kan laddas ner till telefonen så ni inte behöver vara online djupt inne i skogen.

Dessutom är det värt att komma ihåg att man kommer långt med ett leende och ett vänligt ord. Säg gärna hej när du passerar eller blir passerad. Prata gärna med folk, det kan ju hända att de har ett fantastisk tips till andra ställen att besöka på cykelturen.
 

Innan turen

Stäm av förväntningarna och håll pauser - var säker på att ni alla har samma tur i tankarna. En racertur och en familjetur är vitt åtskilda och kan leda till att en eller flera parter får en dålig upplevelse. Kom ihåg att stanna upp och njuta av livet och resan, det ökar njutningen av turen markant och hjälper er att förhindra ömma lemmar och muskler. Planera gärna pauserna, man ta även extra pauser efter behov.

Vuxna cyklar ca 15 km/t och barn 8 km/t.

Klargör cykeln innan ni sätter igång - det är dumt att cykla med fel inställningar som eventuellt skadar eller utmattar muskler och leder. Om du är osäker på din cykels inställningar, ta med dig en sexkantsnyckel eller cykla en kort provtur innan ni beger er ut på en längre tur.

 

Det finns som bekant inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Detta gäller speciellt på cykelturer. Du kan lätt överhättas eller frysa om du inte har ordentliga kläder på dig.

Styva sulor, behagliga byxor utan för många lager på benen, en tröja att byta med och andra extrakläder är alltid bra. Ta därutöver med snacks, vatten, solkräm och naturligtvis din mobil. Om olyckan är framme så är ett reparationskit också bra att ha med sig.